Pagini

31 mai 2012

Tură CAR-U Cluj în Munţii Rodnei (26-27 mai 2012)

Ziua 0: ..a început pentru unii încă de vineri seara, cu dormit la cort la ieşire din Rodna, înspre Valea Vinului la aproximativ 1 km pe partea dreaptă este un teren de fotbal, cu un foişor şi multă verdeaţă. Aşadar au sosit în Rodna de vineri seară 2 maşini(8 persoane), restul urmând să sosească sâmbătă dimineaţă.

Ziua 1: …vremea rea din ultimele zile a continuat şi în acest ultim weekend de mai, cu dimineţi răcoroase, după amiezi calme şi nu prea şi cu seri fie la fel de friguroase ca dimineaţa sau mult mai friguroase. Dar asta este o altă poveste pe care o spui celor care nu merg des la munte. 

Aşadar, sâmbătă sosesc ultimii participanţi la această tură, unii chiar surpriză, anunţaţi pe ultima sută de metrii. Se trage linie şi iată că la postul de Poliţie din Rodna sunt alte 4 maşini (14 persoane), în total se numără 44 de picioare gata de drum.  
Pentru prima zi s-a parcurs următorul traseu (nemarcat): Rodna - Coasta Morii - Vf. Fântânele - Priporul Piatra Albă - Vf. Saca cu Poiana cu narcise de sub Vf Saca - Poarta lui Beneş - Vf. Corongişului şi campare în Şaua Corongişului.
S-a parcurs un total de 14 km, într-un ritm nu foarte alert, dar binevenit pentru unii. 

Pe la ora 9 cam toată lumea era gata de plecare, aşa că încetu cu încetu ne pornim la drum şi după nici 800 de m de mers pe asfalt, facem stânga de unde şi începe urcuşul destul de lung pe un drum “forestier” bun doar pentru copitele cailor. La început urcuşul trece pe lângă gospodăriile sătenilor după care se pierde prin pădure pe acelaşi drum care te scoate într-un loc luminos, cu case de vară şi cu o bună panoramă asupra satului Rodna. Drumul urcă în continuare în serpentine, însă noi o tăiem drept la deal, scurtând oarecum traseul. 

Foto 1. Intrarea în traseu

Foto 2. serpentine

Foto 3. Rodna

Întâlnirea cu una din multele stâne din Munţii Rodnei la început se face cu lătratul unor câini gata să te prindă de vreun picior, apoi se continuă cu un bună ziua celor de la stână şi bineînţeles dacă tot am dat de voi ce aţi zice să ne daţi un pic de urdă, jîntiţă şi jîntuit de la cele 380 de oi din 500 câte au fost anul trecut, iar capre şi căpriţe mai deloc. Oameni faini, primitori, pe care cei ce au fost şi anul trecut în tură au avut ocazia să îi revadă. 
 
Foto 4. Poftă  bună! 

Foto 5. Munţi cât vezi cu ochii

Foto 6. Linişte şi pace

Pe unde treci e bine să laşi loc de bună ziua aşa că ne facem despărtirea cât mai politicos posibil şi ne continuăm drumul nu înainte de a ne face proviziile în ceea ce priveşte apa de la un izvor în apropiere de stână.
De la stână şi până la următorul punct şi cel mai important, Poiana cu Narcise de sub Vf. Saca mai aveam de mers vreo oră şi ceva aşa că mergem fără prea multe pauze, ştiind că va trebui să şi campăm.

 
 Foto 7. Un căţel ne urmăreşte îndeaproape

 Foto 8. rânduri

Foto 9. Pe Vf. Saca (1705 m)

Sub Vf Saca ne aşteptau narcisele însă pentru unele vremea lor a trecut dar găsim şi zone în care unele încă aşteaptă un fotograf gata să le facă vedete. Cum mulţi dintre noi poate nu au mai avut ocazia să vadă narcise sau nu vor mai da peste narcise anul acesta hotărâm să stăm cât putem noi de mult să admirăm, fotografiem şi mirosim narcisele.








Foto 10. Narcise

După ce fiecare şi-a luat porţia de narcise ne urnim din nou din loc şi după încă o serie de plat şi urcuş ajungem  în sfârşit pe Vf. Corongiş (1987 m), după care urmează o ultimă coborâre cam dureroasă înainte de campare în şaua Corongişului lângă tăul cu acelaşi nume. În câteva minute 10 corturi sunt gata montate, aşteptând liniştite vremea urâtă ce se aşternea. Pe la ora 19 deja vremea îşi făcea de cap aşa că majoritatea sau ascuns care cum în corturi, luând acolo cina şi pregătindu-se de somn, de un somn lung, fiindcă ce altceva să faci pe un vânt puternic şi burniţă. Toată noaptea a suflat cu bestialitate vântul şi cred că ideea de a campa exact lângă tău nu a fost cea mai bună. Am scăpat cu bine, însă vremea de dimineaţă nu promitea prea multe. Vânt şi burniţă la fel ca în noaptea ce a trecut, în creastă ceaţă şi zăpadă, iar în zare nori ce nu aduceau veşti bune.


 
Foto 11. Pe Vf. Corongiş (1987 m)

 
Foto 12. şaua Corongişului, loc de campare

 
Foto 13. greu la deal, uşor la vale

 
Foto 14. noapte bună

Ziua 2. …ultima de altfel a început cam prost şi planul stabilit încă din prima zi se ducea de râpă.
Planul era aşa: Vf. Omului - Vf. Cişa - Coasta Netedă – Ineu - Şaua Curătel şi coborâre la maşini pe piciorul din dreapta, cel al Beneşului.
Planul de rezervă şi cel urmat în ziua a 2-a: din şaua Corongişului am coborât oblu la vale înspre Valea Vinului.

Odată ajunşi tot mai jos norii şi-au făcut de cap aşa că până în Valea Vinului se porneşte o ploaie mocănească, care ne îngreunează mersul şi nu numai. Ajungem în Valea Vinului în jurul orei 11 unde ne aşteaptă Ioji care ne invită să stăm în sala de sport a şcolii din Valea Vinului, timp în care el coboară cu o maşina până în Rodna cu soferii pentru a recupera maşinile. Între timp sosesc şi cei 4 colegi din club (Alex Sava, Alex Prigoană, Claudiu Chiorean şi Mihnea Prundeanu) care au pornit din Romuli în încercarea de a parcurge creasta într-o zi. Au reuşit undeva în jurul orei 1 şi ceva să ajungă la Refugiul Curăţel unde au şi înnoptat. Bravo lor. Bineînţeles ca şi cei 4 şi-au găsit loc în maşini aşa că nimeni nu a rămas în Valea Vinului.

 
 Foto 15. a doua zi

 
Foto 16. dis de dimineaţă

 
Foto 17. tăul Corongişului

 
Foto 18. oblu la vale înspre Valea Vinului

 
Foto 19. cu nori în faţă

 
Foto 20. şi ceaţă în creastă

Pentru unii ziua a continuat cu o masă la Cormaia, doar familia Boer în a cărui maşină am fost şi eu cu Alex Sava ne-am continuat drumul, pe mine cu escală în Năsăud de unde m-au şi pescuit în dimineaţa zilei de sâmbătă. Mulţumesc familiei Boer pentru amabilitate şi mulţumesc şi celorlaţi colegi de tură pentru tot.

La ture cât mai frumoase.
 
Foto 21. Corongişul

 
Foto 22. Rodnei I

 
Foto 23. Rodnei II
 
 
Foto 24. oblu la vale

 
 Foto 25. trupa

Foto 26. Releul de pe Vf. Heniu (1615 m)


4 comentarii:

  1. Un traseu pe care l-am parcurs si noi. Foarte bine organizata tura! Daca maiorganizati ture in zona si aveti nevoie de cazare vezi aici: http://cabanaandrian.blogspot.ro/.

    RăspundețiȘtergere
  2. Oameni buni,a-ti pomenit de Poarta lui Benes ,si nu a-ti pozat-o pentrca nu stiati unde este si cum arata.Poate ca nu exista dar eu stiu ca pozitia si locul ei este controversat.Eu am cautat-o din anul 1975 si mai sunt nedumerit ca fac insomnii pe chestia asta.Pe harta turistica din centrul Rodnei era pusa pe creasta Sacii-Corungis,pe interfluviul dintre valea Aniesului si Izvorul Rosu in Virful Tarnitei,de la obirsia piriului Tarnitei,Izvorul Rosu-Rodna.Acolo este consemnata in hartile straine ca virf numit Poarta lui Benes dupa comitele Benes de Rodna.Anty Tersanschi din Valea Vinului mi-a explicat ca stie unde este poarta si ca e localizata la Corungisul Mic pe virf unde este o despicatura,o crevasa transversala in masa sisturilor cristaline cauzata,spun eu,de ruperea rocilor de ghetarii in deplasare ce au statornicit aici in zona alpina,in epoca glaciara.S-a format astfel un culoar adinc de 60 centimetri,adinc de 1metrusi lung de 2-3metri prin care poate trece inghesuit.Daca asimilam Virful Tarnitei inalt de1800 metrii cu Corungisul Mic,cel Mare fiind mai la Nord pe creastala 500 metri si localizarea pe unele harti admitem acolo existenta Portii lui Benes ca intrare si limita a muntilor detinuti de comitele Benes de Rodna,ce au mai la sud toponimii precum Muntele Benes ,Capu Benesului,Portile Benesului,Dealul Popii.Aceasta este prima varianta a Portii lui Benes pe care o consemnez si o fac publica. mcherdelaruncuta

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere