Pagini

31 mai 2011

Poiana cu narcise din Parcul Naţional Munţii Maramureşului (29 mai 2011)

Conştienti că ne aşteaptă un drum lung, peste 200 de km, la 6:45 pornim la drum pe o vreme superbă cu gândul la narcisele din Munţii Maramureşului, dar cu un gând şi la colegii de club plecati încă de sâmbătă în Rodnei pentru 2 zile tot la narcise.

Foto 1.

Cu aceste 2 gânduri şi printre alte poveşti ne facem drumul să pară ceva mai scurt şi pe la 10:30 ajungem în satul Repedea de unde facem stânga pe cursul văii Repedea şi la aproximativ 500 de metri lăsăm maşina  în dreptul unui pod şi pornim în tură pe un soare arzător.
La început urcăm printre gospodăriile oamenilor de unde ne şi oprim să luăm apă, după care continuăm tura pe cărari de munte pe marcajul bandă galbenă. Acest marcaj nu apare pe nici o hartă a Parcului Naţional Munţii Maramureşului, fiind un marcaj relativ nou, dar unul foarte bine marcat şi de altfel destul de uşor ca şi dificultate. 

Foto 2

Urmăm în continuare marcajul bandă galbenă care se intersectează cu marcajul triunghi roşu care porneşte din Valea Vişeului continuă prin satul Bistra, Preluca lui Ioanş, Culmea Prislop, Dealul Vâji şi după intersectare continuă cu marcajul bandă galbenă până în Poiana cu Narcise de sub Vf. Tomnatecul (1618 m). Soarele ardea, ploaia se apropia, noi urmăm traseul şi ne dăm seama că putem face un circuit cu urcare pe Vf. Tomnatecul, urmând mai apoi Culmea Sehleanu până în valea Repedea şi mai apoi la maşină.

Foto 3

Gândul că vom ajunge destul de târziu la Cluj nu a mai contat după ce am ajuns în poiană unde bineînţeles am găsit narcise. După o pauză bine meritată timp în care stăm la poveşti cu oameni ai locului, facem negoţ cu urdă şi privim nedumeriţi la acceaşi săteni, la buchetele de narcise din mâinile lor, unele deja aruncate pe jos, ne continuăm drumul pe acceaşi bandă galbenă care continuă până într-o şa de unde poţi continua spre Vf. Paltinu (1711 m), Vf. Râpa (1873 m) şi mai apoi pe Vf. Pop Ivan (1937 m), vârf situat la graniţa cu Ucraina.

 Foto 4. Satul Ruscova

 Foto 5. în acţiune

Cu  Pop Ivan în  spatele nostru privim  la norii ameninţători care din fericire ne ocolesc şi pornim spre Vf. Tomnatecul printre afiniş de unde coborâm în Culmea Sehleanu şi ne ghidăm prin pădure, am avut ceva de furcă, până ce ieşim în Valea Repedea de unde ne continuăm drumul, aproximativ 3 km de drum forestier până la maşină. Pornim încetu spre al nostru drag Cluj unde ajugem în jurul orei 12:30, destul de obosiţi.

Am făcut în total aproximativ 21 de km cu diferenţă de nivel de 1400 m şi cu un timp efectiv de 5 ore de mers şi vre-o 3 şi jumătate de stat la poveşti şi admirat privelişti.

Colegi de tură: Mihai şi Mihaela Constantinescu, Alina Cîrja şi subsemnatul

 Foto 6

 Foto 7. Poiana cu narcise de sub Vf. Tomnatecul la
stânga de Culmea Sehleanu
 Foto 8

Foto 9

 Foto 10

Foto 11

 Foto 12

Foto 13.Narcise

Foto 14

Foto 15

 Foto 16. Vf. Paltinu (1711 m)

Foto 17

 Foto 18. Vf. Râpa (1873 m) şi Vf. Pop Ivan (1937 m)

Foto 19

 Foto 20. Culmea Plaiului şi Pop Ivan văzut de pe Tomnatecul

 Foto 21

 Foto 22

  Foto 23

 Foto 24. Coborând de pe Tomnatecul spre Valea Repedea

  Foto 25

  Foto 26

   Foto 27.

5 comentarii:

  1. Foarte fain descris, iar pozele.. geniale.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru ganduri..si pentru faptul ca ma citesti

    RăspundețiȘtergere
  3. In "Foto 3. Satul Crasna Vişeului" e de fapt satul Ruscova. Crasna Viseului e cu o culme mai la dreapta.

    RăspundețiȘtergere
  4. ok..am modificat...multumesc:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Prin ani 70..un professor de Biologie pe numele Conț Vasile se afla la Repedea si trebuia sa pregateasca o documentare despre Fauna din zona.asa sa descoperit Poiana Narciselor.iel a spus de poiana la examene la cluj si a documentat cu poze dar nu a dorit sa o faca public pentru a nu o distrust. Domnul professor ieste acum pensionar si locuieste in Coruia com Sacalaseni MARAMURES .Ne povesteste cu mult drag de aceasta poiana. ..

    RăspundețiȘtergere