Pagini

30 octombrie 2014

Masivul Ceahlau intre doua anotimpuri (26 octombrie 2014)

Foto 1. autoportret

Foto by Calin Moldovan

Text by Calin Musteata

Frumoasa vale a Bistriței Aurii însoțește șoseaua care ne conduce către ținta noastră.  Chiar dacă nu este de o calitate foarte bună, soseaua este totuși practicabilă. Pe ici pe colo cârpelile din asfalt ne scutură și ne zdruncină, dar ce mai contează cînd noi vrem cu tot dinadinsul să fim din nou sus pe munte. De data aceasta masivul Ceahlău cu cei doar 1907 m (vf. Ocolașul Mic), ai săi e locul pe care dorim să-l adăugam la palmares.
Am plecat din Prundul Bârgăului la ora 6 dimineața o trupă serioasă: Adi Hogiu, Cornel Moldovan, Stefan Sălăgean, Dragoș Musteață, Cristi Pop, Adina Prașca, Călin Moldovan, Călin Musteață, spre Vatra Dornei cu două mașini de unde s-au alăturat trupei Ioana Popandron, Adi Rusu și Manu. Inițial discuțiile au condus la ideea de a alege traseul pe la Reghin, Toplița, Borsec, Ceahlău. Sunt mai mult cu 25-30 de km dar șoseaua este mult mai bună. Am renunțat la acest plan și am ales să mergem pe Valea Bistriței Aurii. Peisajul este mirific și faptul ca drumul nu este foarte bun poate este un avantaj, nici circulația nu este exagerată. 

Foto 2. gasca lui dor de duca

După trei ore de drum suntem la baza muntelui. Oameni cu experiență în drumeția pe munte ne-au recomandat, pentru ceea ce vrem noi să facem, să avem la dispoziție două zile dar, din anumite motive, suntem nevoiți să facem acest traseu într-o singură zi. Traseul pentru urcare este de aproximativ 4 – 4 ore și jumătate, iar pentru coborâre cam 3 ore în total 7 ore și jumătate. Dezavantajul nostru era datorat și faptului că tot în această duminică s-a revenit la ora oficială de iarnă ceea ce ne punea la dispoziție mai puține ore de lumină. În concluzie este o tură cam pe fugă.

Foto 3. identitate

De la locul unde am lăsat mașinile urcăm aproape o oră printr-o frumoasă pădure de conifere și foioase pe marcaj Bandă Roșie, până la Cabana Fântânele unde facem un scurt popas pentru regrupare și unde facem o sedință de lucru pentru ca să alegem traseul pe care vom urca. Alegem să urcăm pe un traseu mai lung puțin, traseu care include Cascada Duruitoarea, astfel ca la întoarcere să avem mai puțin de coborât în eventualitatea că sa va însera. Ne avântăm vitejește la drum urmând marcajul Triunghi Galben, iar poteca ne conduce prin pădure către „Duruioare”. Pe traseu întâlnim un grup de elevi dintr-un sat din județul Neamț care încearcă să se „contamineze” cu microbul muntelui. Intersectăm poteca marcată cu Cruce Roșie pe care o să ne continuăm drumul, deasemenea întâlnim și jandarmi care patrulează și supraveghează ca să nu apară necazuri în pădure. Aceștia ne cercetează din priviri și își dau seama că suntem montagniarzi experimentați și nu își fac probleme pentru noi. După ce schimbăm câteva cuvinte ne continuăm traseul. La cascadă facem un scurt popas pentru o gustare și ne schimbăm tricourile tranpirate facem cateva fotografii și pornim mai departe. Nu suntem singuri, grupuri de turiști români și străini se intersectează cu grupul nostru.

 Foto 4. Cascada Duruitoarea

  Foto 5. radacini

  Foto 6. Vf. Toaca (1903 m)

Ajungem sus. În fața ochilor peisajul este de o frumusețe de nedescris. Vegetația alcătuită din jnepeni pigmentați pe ici pe colo cu câte un molid sau brad și-au pus podoabe de gheață pe partea nordică. De jur împrejur spinările munților de un albastru intens îți oferă privirilor relaxare și mărție. Ceahlăul este un munte frumos, nu degeaba i se spune „casa lui Zamolxe”. Pietrișurile încastrate în gresii scoase la iveală prin procesele de încrețire și eroziune oferă privirilor formașiuni din cele mai ciudate și interesante. Cuvintele sunt sărace, fotografiile la fel doar imaginile reale, acolo sus, pot să ofere senzația de împlinire și adevăr a frumosului oferit de natură. Repet, Ceahlăul e un munte frumos.

 Vântul ne obligă să căutăm prin rucsaci cagule și mănuși. Ne îndreptăm spre cabana Dochia urmând marcajul Cruce Roșie. Ajunși la Dochia ne adăpostim ca multi alții în cabană unde luăm masa și un ceai cald ca să ne refacem resursele de energie. Am făcut cam trei ore de jos deci avem timp și ne permitem un popas mai lung. Apar și ceilalți care au urcat puțin mai anevoios și pornim mai departe către vârful Toaca (1900 m, unele date indică 1903 m). 

  Foto 7. cocot

  Foto 8. gheturi

  Foto 9. Doamne Ajuta!

De sus de pe Toaca putem panaroma tot lacul de acumulare de la Bicaz, Izvorul Muntelui. Vizualizăm tot orizontul care ne oferă o priveliște uimitoare, de sfârșit de toamnă amestecat cu început de iarnă. E frumos, de nedescris și faptul ca sunt acolo parcă îmi dă enrgie pentru încă o perioadă de timp de acum înainte. Cu părere de rău, parcă ne îndreptăm pașii către vale căci se face târziu și până acasă avem încă mult. Am ales să nu urcăm pe vârful Ocolașul Mic din lipsă de timp dar sigur o să revenim căci Cehlăul este un munte frumos și trebuie revăzut. 

  Foto 10. Lacul Izvorul Muntelui

  Foto 11. cei care au cucerit Varful Toaca

Traseul  de întoarcere ne pune la dispoziție marcajul Bandă Roție care ne conduce înapoi spre Cabana Fântânele, printr-un peisaj nu mai prejos ca cel pe care l-am avut la urcare. Trei ore ar trebui să facem în coborâre, dar după două ore suntem la cabană, unde mai facem un scurt popas și după regrupare o luăm la vale. În scurt timp regăsim mașinile care ne vor „repatria” Chiar dacă spuneam că e o tură cam pe fugă tot am avut timp să facem fotografii de care sper să vă bucurați dar ce e mai important e că am luat o nouă doză de munte. Pâna data viitoare să aveți zile însorite.

 Foto 12. Caciula Dorobantului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu