Pagini

15 martie 2014

Circuit in Muntii Bargaului. Cu bicicleta pe Heniu Mare (02.03.2014)

Am facut-o si pe asta...cam asa imi incep postarea de astazi.

Coleg de tura si de suferinta mi-a fost Rusu Emanuel, cel care mi-a si dat pontul cu o seara inainte. Hai pe Heniu cu bita? zis si facut, asa ca duminica dimineata traversam pasul Stramba si ne inscriem apoi pe drumul ce duce inspre pastravarie in dreapta. De aici traseul nostru este total nou, tinem drumul forestier fara a face stanga si dreapta si rau facem. Nu ne uitam nici pe harta si facem si mai rau. Traseul de mai jos (Foto 1) este cel pe care l-am urmat noi si nu il recomand de nici un fel. Dupa ce ne-am inscris pe drumul ce duce inspre pastravarie imediat dupa pastravarie trebuia sa facem dreapta pe un alt drumeag pe care desi l-am vazut am tacut molcom si am luat-o tot la deal.

Asadar urcam ce urcam pana cand drumul se termina si face loc unui parau pe care nu avem ce face si il urmam. Cu bicicleta in spate, mai pe langa ea inaintam pana cand la un moment dat zarim un drumeag care face brusc 180 de grade dreapta si pare destul de ok de urmat. Ne uitam si pe harta, analizam situatia si hotaram sa o luam pe acesta mai ales ca la un moment dat va trebuii sa dam de un alt drum, stiu si capul meu a fost varza ce sa zic de al vostru.
Inaintam ce inaintam si cu cat inaintam drumul se ingusteaza, din drum se face carare si ca totul sa fie si mai bine ne dam seama ca suntem tocmai sub drumul pe care trebuia sa il urmam inca de la inceput, dar pana sa ajungem la el avem de urcat o panta cu o inclinatie de 47 % pe aprox 200 de metri. Cu bicicleta in spate urcam cu mare greu mai ales ca solul este foarte instabil. La un moment dat ma gandeam sa imi car bicicleta pe bucati, dar cu ultimele resurse reusim sa ajungem la drum. Asta a fost doar inceputul.

Urmam drumul, ne mai uitam pe harta, suntem total dezorientati. Pe drum zapada inghetata si destul de multa asa ca ma gandesc la sosetele ce le-am lasat eu acasa. Urcam si tot urcam si dam si de niste urme de urs si cu cat urcam imi dau seama in sfarsit ca vom ajunge sub Heniu Mic. Suntem happy dar nu pentru mult timp, deoarece urmeaza sesiunea a doua de carat bita in spate pana pe Heniu Mare (1611 m alt). 

Ajunsi pe Heniu Mare pur si simplu suntem franti, nu mai avem chef de nimic si surpriza, toate usile de la releu inchise. Vai si amar de capu nostru asa ca ne refugiem intr-o camaruta de unde se porneste telefericul si ne punem pe mancate nu inainte sa facem schimbul termic. 

Nu zabovim tare mult, afara e frig si plus de asta si noi suntem inghetati asa ca dupa cateva poze de varf o luam la vale inspre Muncel. Urmeaza sesiunea a treia de carat bitele in spate, aproximativ un km pe creasta dintre Heniu Mare si Muncel. Copaci cazuti, zapada si cate si mai cate. Ajungem cu chiu cu vai intr-o sa de unde ne inscriem prin padure pe o carare care traverseaza pe curba de nivel Varful Muncel. Poteca este presarata pe alocuri de cazaturi si de petice de zapada asa ca inaintam destul de greu. Vara insa poteca merita traversata cu bita si daca cineva ar si curata-o ar fi perfecta de bita. Iesim din padure intr-o poienita si de aici ne inscriem pe un drum forestier. Pana in Prundu Bargaului avem parte numai si numai de coborare, in sfarsit suntem si noi pe bite. Incingem putin franele dar nu mai conteaza deoarece ne racorim si noi cu o buna si meritata bere.

Am scapat ieftin desi ne-am luat cateva cormane bune in cap, ne-am indoit cateva spite, am carat bita de trei ori in spate si am dat de urme de urs, bine ca nu era si ursul pe acolo.

Concluzie: nu faceti asa ceva acasa, pardon pe munte. Noi am stiut din start la ce ne bagam si tot am facut-o dar pot sa spun cu mana pe inima ca: AM FACUT-O SI PE ASTA...Hai noroc.

Cateva fotografii:

Foto 1. traseul

Foto 2. peisaj de toamna in martie 

Foto 3. o mica cascada 

 Foto 4. Manu la treaba

 Foto 5. covor de frunze

 Foto 6. Rodnei

 Foto 7. Greu la deal

 Foto 8. a si nins asa un pic

 Foto 9. inspre Heniu Mare vedem releul

 Foto 10. de creasta


 Foto 11. inspre Heniu Mic de unde tocmai am venit

 Foto 12. Pe Heniu Mare unde tocmai am sosit

 Foto 13. Manule, unde am fost noi Manule

 Foto 14. in sfarsit coborare


 Foto 15. Prundu Bargaului


Foto 1. Pa si Pu

2 comentarii: