Pagini

26 octombrie 2015

Inca o zi in Muntii Rodnei. Gura Lalei-Lala Mare-Lala Mica-Vf. Ineu (24 octombrie 2015)

Primesc un mesaj de la Iulia Pardau in care isi exprima dorinta, daca tot vine acasa, de a “explora” un traseu in Muntii Rodnei, mai ales ca vremea s-a anuntat a fi stabila (din stabila s-a transformat in constanta, o sa cititi voi de ce). Ideea imi surade asa ca o intreb: Te-ai gandit la o varianta anume de traseu?

Dupa cateva cautari pe google gaseste o relatare a unui traseu care porneste din Gura Lalei, urca pe valea Lalei pana la lacul glaciar Lala Mare, iar de acolo inspre Vf. Ineu (2279 m alt.) Suna bine, m-ai ales ca o parte din traseu, Gura Lalei-Lala Mare, nu l-am mai parcurs. Pe Ineu am urcat atat din Valea Vinului, Pasul Rotunda, Valea Blaznei etc dar niciodata de pe acest traseu.

Primul pas si cel mai important este finalizat, m-ai stabilim ca zi de tura sa fie sambata si dupa  ce lansam invitatia ni s-au mai alaturat: Corneliu Moldovan, Cristian Pop, Daniel Pop din Prundu Bargaului, iar din Vatra Dornei Dan Stefan (cumnatul Iuliei care de fapt este din Bucuresti)


Sambata dimineata toata lumea este gata de drum, la 07:00 a.m pornim inspre Vatra Dornei unde ajungem dupa aproximativ o ora. Cu Iulia Si Dan ne-am intalnit in parcarea de la Unicarm, iar dupa cateva sesiuni de imbratisari si pupaturi la drum ca mult mai este si timpul ne preseaza. Inca vreo 50 de km pe ruta Vatra Dornei-Ciocanesti-Carlibaba.  

Dupa ce iesim din Carlibaba la aproximativ 12 km ajungem la Gura Lalei, facem stanga si dupa 6,6 km, (6,6 km din cate imi aduc aminte scria pe tabla de la intrarea in drumul forestier) “debarcam”.  Drumul forestier ce curge de-a lungul paraului Lala se prezinta in conditii destule de bune, totusi daca nu aveti o masina cu garda foarte inalta o sa fiti nevoiti sa va opriti mult mai in vale. Este ora 9, cand incetu cu incetu incepem sa ne dezmortim si sa simtim aerul rece cum ne inunda plamanii.


Inca de cand am pornit de acasa de pe la 1500 de m alt. norii isi faceau de cap pe crestele muntilor din jur. Pe tot parcursul drumului cu masina am dezbatut posibilitatea ca sus s-ar putea sa avem parte de o mare superba de nori, dar totul s-a naruit pe parcusrul drumetiei.


Un sunet asurzitor venea dinspre vale, apa se izbea incredibil de tare de bolovanii imensi care faceau umbra vegetatie. De unde am lasat masinile am m-ai parcurs pe jos un km pe acelasi drum forestier, care pe portiunea aceasta este impracticabil cu masina, traversam valea si intram in padure.  Iesim din padure intr-o poiana cu o casa pe partea stanga. Din pacate toate teoriile despre posibilitatea de a avea parte sus de marea de nori mult visata ni se naruiesc cand in fata zarim Vf. Ineut cu un nor mare acoperindu-l. De cealalta parte a vaii se afla o stana parasita. Trecem pe langa casa si intram din nou in padure, calcand peste muschi multa vreme.

Dupa ce iesim din nou din padure ajungem in zona cu jneapan, care este si zona ce-a mai frumoasa a traseului. Valea involburata ne insoteste si calcam cu grija peste bolovani, ne tinem cum putem pe anumite portiuni de jneapan ca sa nu cumva sa cadem in apa. Inca un pic si ajungem la Lala Mare, dar pana acolo ne intalnim cu doi alergatori care din spusele lor au renuntat la planul initial de a alerga pana in Borsa si din cauza conditiilor din creasta au fost nevoiti sa faca cale intoarsa. Acuma ne este si mai clar ca vizibilitatea este redusa si a noastra mare de nori s-a transformat intr-o mare de ceata combinata cu vant si ninsoare, intr-un cuvant viscol. Asta avea sa ne astepte sus in creasta.

 Inaut in nori

Odata ajunsi la Lala Mare luam masa, insa frigul patrunzator ne forteaza sa nu zabovim foarte mult intr-un loc.

Aici sus iarna deja si-a asternut primul strat de zapada. In anumite locuri stratul avea si 10 cm. Tinand cont de faptul ca anul trecut exact in aceeasi perioada nu aveam parte de zapada in Rodnei, acuma lucrurile stau altfel. Inceputul este unul bun, asteptam continuarea.

De altfel si noi ne continuam traseul pe aceeasi bulina albastra, insa pe masura ce inaintam si vizibilitatea era tot mai scazuta. Pe langa Lala Mica trecem foarte repede tocmai din cauza frigului care era din ce in ce mai patrunzator. Ne-a fost foarte greu sa ne orientam si cred ca daca nu faceam acest traseu vara cu ochi de iarna ne era imposibil sa ajungem sus. In conditii de ceata, zapada si viscol daca nu ati mai parcus acest traseu o sa va fie foarte greu sa va orientati. Iarna acest traseu nu este recomandat a fi parcurs. In cazul nostru stratul mic de zapada nu impunea pornirea unor eventuale avalanse.

Dupa 3 ore si fix 45 de minute de la pornire ajungem pe varf. Fiecare isi cauta starea interioara, datorata reusitei de a ajunge pana aici chiar daca stiam din start ca nu vom admira peisajul din jur. Un sandwich, o poza de grup zgribulita si la drum ca vorba multa saracia omului. La coborare, pentru cateva minute, parca soarele ar fi vrut sa ne salute, insa visele tot vise raman.

Pentru coborare am urmat exact acelasi traseu ca si la urcare. La ora 16:00 eram deja la masini desi initial dupa calculele mele trebuia sa fi ajuns cu cel putin o ora mai tarziu. Se pare ca vremea, nefavorabila ne-a facut sa ne miscam mult mai repede. In orice caz a fost un traseu care s-a desfasurat incredibil de repede, cel putin in mintea mea. 
A fost fain si pana la urma indiferent de vreme trebuie sa ne bucuram de fiecare moment pe care maretia sa muntele il ofera.


 Lala Mare


jos de acolo!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu