Pagini

9 aprilie 2014

Tura MTB_123 km (06 aprilie 2014)

Dupa atatea ture perpedes a venit randul si timpul sa ma dau putin si cu bicicleta. Asadar duminica, 6.04.2014 impreuna cu bunul prieten Pop Cristian dis de dimineata ne suim in sa si o pornim inspre Tureac. Sunt vre-o 5 km pana in centrul satului de unde facem stanga parasim drumul pincipal si ne inscriem pe Valea Tureacului. Ideea era sa trecem pana in Lunca Lesului peste Muntii Bargaului iar de acolo in functie de ora si chef sa planificam altceva.

Pe Valea Tureacului mergem aproape pana la ultimele case, dupa care facem stanga pe drumul forestier Paganete-Prislopas lung de 2.1 km care ar trebui sa ne scoata intr-o sa intre Dealul Bargau (1362 m alt.) si Varful Bondarului (1266 m alt.). Pe masura ce inaintam si castigam altitudine in dreapta noastra ni se contureaza Muntele Oala cu Poiana Fagetel, Valea Bargaului cu satele aferente si Varful Heniu precum si celelate dealuri. O priveliste minunata pe o vreme numai buna de pedalat. 

Pana in sa se poate pedala linistit, insa hotaram sa parasim D.F Paganete-Prislopas dupa un km si sa urcam pe culmea Dealului Bargau. Decizia luata nu este una prea buna deoarece portiunea este destul de grea si uite asa ajungem sa impingem la biciclete. Culmea ne scoate undeva sub Dealul Bargau, mult in stanga de sa. Nu avem ce face, cumva trebuie sa ajungem in sa asa ca o luam pe un drum care traverseaza liziera padurii si cu chiu cu vai ajungem unde trebuie. De aici alta problema, intalnim nu mai putin de trei drumuri si de data aceasta facem ce facem si o luam pe drumul gresit. Din sa zarim Muntele Magura Neagra (1321 m alt.) pe care il vom pedala altadata.  

Foto 1. Traseul parcurs: Prundu Bargaului-Tureac-Valea Tureacului-Lunca Lesului-Lesu-Ilva Mica-Poiana Ilvei-Magura Ilvei-Ilva Mare-Lunca Ilvei-D.F Lunca Ilvei-Piatra Fintanele-Prundu Bargaului.

Foto 2. peste deal

Foto 3. Valea Tureacului. aici am facut stanga

Foto 4. Muntele Oala

Drumul pe care ne-am inscris intra in padure si este un drum foarte bun, neasteptat de bun insa nu este ce cautam noi. Mergem ce mergem si dupa vre-o 2 km ne dam seama ca nu am luat-o bine, drumul oarecum taie Dealul Bargau pe curba de nivel. Ne invartim in cerc. Nu prea mai avem ce face si decat sa ne intoarcem o luam la vale prin padure pana dam de un alt drum, suntem dezorientati, intr-un cuvant mai lung "Am cam dat de cel cu coada". O luam pe acest drum, ajungem intr-o poiana unde dam de alt drum care intra in padure. O luam pe acesta si dupa ce coboram destul de bine ajungem la o stana de unde drumul nostru intr-un final da in drumul cel bun. Nu imi venea sa cred ca am balaurit atata si cati km am facut in plus. Suntem obositi asa ca hotaram sa mancam si plus de asta era si ora 12:00. 

Dupa ce terminam de mancat si ne mai odihnim nitel la o vorba cu un domn tare dragut dar putin pirpilit o luam la vale inspre Lunca Lesului-Lesu cu stationare in Ilva Mica. Ajungem destul de repede in Ilva Mica, undeva in jurul orei 14:00. No ce facem!? Trecem in Prundu Bargaului prin Stramba sau o luam inspre Ilve si urcam in Piatra Fantanele. Timp am avea pentru planul numaru ,doi asa ca hotaram sa o luam pe urmatorul traseu: Ilva Mica-Poiana Ilvei-Magura Ilvei-Ilva Mare-Lunca Ilvei-D.F Lunca Ilvei-Piatra Fintanele-Prundu Bargaului.

Nu stiu cum sunt altii dar pe mine satele astea m-au distrus psihic. Sate m-ai lungi nu am mai vazut, am mers si 10 km printr-un sat. Zona este superba pentru bicicleta, iti este mai mare dragul sa pedalezi dar cateodata parca ce este prea mult strica. Mai ales dupa vre-o 70 de km pedalati.

Pedalam cu spor si dupa vre-o 2 ore bune ajungem in Lunca Ilvei ultimul sat de pe Valea Ilvei. De unde se termina asfaltul facem dreapta si ne inscriem pe D.F Lunca Ilvei lung de 16 km care face legatura cu Piatra Fantanele. Drumul este in reconstructie, proiect pe bani europeni si parerea mea ca s-a facut treaba buna. Fata de alte drumuri acesta chiar arata bine.

Foto 5. in sfarsit pe drumul bun


Foto 6. case in Lunca Lesului


Foto 7. D.F Lunca Ilvei_16 km

Tinem drumul tot pe langa vale in urcare usoara. Mai facem pauze din cand in cand, mai o poza, mai ne uitam pe harta si intr-un final ajungem la trei hotare sau punct control de unde zarim Piatra Fantanele. Avem deja mai bine de 90 de km pedalati si pana acasa ajungem la cota de record personal, de 123 de km in 10 ore.

Vremea a tinut cu noi, a fost perfecta pentru pedalat. Ii multumesc colegului de tura pentru compania placuta. Nu am mai parcurs atatia km intr-o singura zi cu bicicleta, dar toate lucrurile au un inceput.

Ne mai auzim. Tineti aproape!


Foto 8. tot mai aproape

Foto 9. colegi de tura

Foto 10. Piatra Fantanele

Foto 11. dovada rotunjita

2 comentarii:

  1. Bravo! Sper sa fac si eu acest traseu. Iti recomand si traseul Luna Ilvei-Sant peste Cartabav.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumim! E un traseu frumos si il recomand oricarui impatimit. Multumesc ptr recomandare, poate reusim sa il facem candva impreuna. Sa ne auzim cu bine!

    RăspundețiȘtergere