Pagini

31 martie 2014

Circuit in Depresiunea Colibita. Vf. Piatra lui Orban (30 martie 2014)

Totul vine de la sine, totul e frumos la munte. Dupa tura din Tibles din weekendul 22-23 martie am zis ca musai ultimul weekend din martie sa fie tot la munte si daca se poate pe un traseu nou. Pe Vf. Piatra lui Orban imi doream de mult timp sa ajung si chiar daca de multe ori am tot ezitat iata ca a venit si timpul acestui varf. 

Am reusit sa parcurgem 16 km pe urm. traseu marcat cu bulina rosie (vezi Foto 1): D.F Slatinita - Vf. Capu Dealului (1140 m alt.) - Vf. Stanca Halau (1210 m alt) - Vf. Piatra lui Orban (1463 m alt.) - poiana Slatinei - D.F Slatinita

Traseul este marcat foarte bine si nu exista riscul sa va pierdeti, poate numa daca doriti asta in cazul in care va plictisiti. E un traseu usor pe care il recomand sa il parcurgeti intr-o duminica insorita asa cum a fost si duminica noastra.

Foto 1. traseul

Totul a inceput unde s-a si sfarsit, totul a inceput dupa ce am trecut barajul lacului Colibita si ne-am inscris pe D.F Slatinita un drum greoi insa practicabil. Dupa aproximativ 500 de metrii dupa ce am trecut barajul intalnim indicatorul cu bulina rosie pe care scrie: Sat Colibita prin Vf. Capul Dealului - Vf. Piatra lui Orban timp de mers 6 h, distanta de 11 km. Lasam masinile aici si ne inscriem pe o vale in urcare pana aproape de Vf. Capu Dealului (1140 m alt.) de unde avem prima panorama asupra lacului. Luam o scurta pauza, de aici traseul intra pe culme  prin padure deci in mare parte nu ar mai trebuii sa avem diferente mari de nivel. 

Inaintam cu spor si tihna, incercam sa profitam de fiecare pas. Trecem de Vf. Stanca Halau (1210 m alt) nu inainte sa ne cocotam pe stancile acestuia, ultimul varf inainte de Piatra lui Orban si incetu cu incetu iesim din padure intr-o zona cu defrisari dupa care intram iar in padure. Dupa aproximativ un km ne intersectam cu un drum ce urca se pare ca din Valea Repedea si o tine tot in sus spre mirarea noastra pana pe Vf. Piatra lui Orban situat la 1463 m altitudine, care iti ofera panorame de vis asupra Depresiunii Colibita, Muntilor Bargaului, Calimani, Rodnei si asa mai departe.

Pe varf facem un foc micut ca sa ne putem prajii o slana, apoi incercam sa ne odihnim putin, sa mai spunem o poveste sa facem cumva sa nu ne ducem degraba. Am zabovit foarte mult atat pe traseu cat si pe varf, intr-un cuvant am profitat de noi.:))

Foto 2.  Panorama de pe Vf. Capu Dealului (1140 m alt.)

 Foto 3. oglinda <Vf. Casarul>

 Foto 4. inspre Muntii Rodnei

 Foto 5. de pe Vf. Stanca Halau (1210 m alt)


 Foto 6. doua flori sub Vf. Stanca Halau (1210 m alt)

 Foto 7. Brandusa de primavara (crocus heuffelianus) este o planta cu bulb, care infloreste primavara timpuriu in cele mai multe cazuri in aceiasi perioada cu ghiocelul s-au cu o intarziere de 1-2 saptamani.


 Foto 8. umbre 

 Foto 9. Parcul National Muntii Calimani cu Vf. Stracior, Vf. Bistricioru si Vf. Turtugau de la stg la dreapta

 Foto 10. Satul Colibita

 Foto 11. cu Lacul Colibita

 Foto 12. Parcul National Muntii Rodnei cu Vf. Rosu, Vf. Inaut si Vf. Inau de la dreapta la stanga

 Foto 13. poiana Slatinita 

Foto 14. trupa 

De pe Vf. Piatra lui Orban urmam aceeasi bulina rosie insa de data aceasta in coborare. Coborare presarata pe alocuri de cazaturi, desis si cate si mai cate insa cu chiu cu vai iesim in D.F Slatinita.Toata coborarea e numai si numai prin padure pe carari destul de bine conturate. De aici se poate urma in continuare marcajul care duce pana in satul Colibita sau o puteti lua pe drumul forestier inspre baraj. Noi o luam pe drumul forestier deoarece aveam de ajuns la masina si o coborare pana in satul Colibita era inutila.

A fost o zi frumoasa de duminica, am pornit undeva la 9 si jumatate in traseu si am ajuns la masina la ora 17:00 dupa masa.

Urmeaza alte si alte ture. Tineti Aproape!

2 comentarii:

  1. Tinem aproape si pentru alte ture. Asta a fost cel putin interesanta, iar imaginea cu lacul Colibita mi-a adus zambetul pe buze.

    RăspundețiȘtergere
  2. Tinem aproape cum sa nu...ms de trecere@ te mai astept:)

    RăspundețiȘtergere