Vf Heniu (1611 m) este cel mai inalt varf din Muntii Bargaului, care in ciuda altitudinii nu foarte mari este un varf care pentru unii pare imposibil de urcat, pentru altii mult prea greu, iar pentru cei mai putini un munte cu multe carari inca nebatatorite. De exemplu eu unul ma incadrez in ultima categorie, pentru mine Heniu reprezinta o sursa inepuizabila de trasee care duc inspre varf. De foarte putine ori de cand tot fac drumetii pe acest munte mi s-a intamplat sa ma intorc pe acelasi traseu si oarecum este si monoton sa bati aceeasi carare de doua ori.
De aceea si in data de 2 iunie am ales sa facem tot un circuit insa unul pe care nu l-am mai facut si pe care doream de foarte mult timp sa merg.
Colegi de tura mi-au fost: Pop Cristi si Costel Rotari venit tocmai din Campulung Moldovenesc.
Foto 1. la baza
Foto 2. bucuria cerului
Foto 3. paraul secu
Pentru urcare am ales traseul urmator: Prundu-Bârgăului - Secu I - baza releu - cursul parâului Secu - pe sub cablurile telecabinei - Vf. Heniu Mare.
Traseul este unul placut mai ales cand paraul Secu are debit foarte mare, de altfel cum s-a intamplat si acuma dupa atatea ploi. Partea cea mai grea a traseului este dupa ce parasesti cursul paraului Secu si te inscrii pe o carare prin padure si pana iesi intr-un gol sub cablurile telecabinei. De aici si pana pe varful Heniu in mare parte totul e aproape relaxare. Se numara in ordine creascatoare 9 piloni care la un moment dat distanta dintre ei se micsoreaza.
Ajuns pe Heniu vei avea parte de o priveliste superba. Dupa cum zicea Domnul Costel Rotari varfu Heniu este un varf de unde poti admira un judet intreg si tin sa ii dau dreptate. De asemenea de pe Heniu ai ocazia sa faci cunostinta cu Parcul National Muntii Rodnei, cu Muntii Suhard, Muntii Tibles, Muntii Calimani si Depresiunea Colibita. Ce sa iti doresti mai mult.
Foto 4. Cascada
Foto 5. inspre Muntii Rodnei
Foto 6. catelul acesta ne-a urmat din varf si pana aproape de casa
Foto 7. releul de pe Heniu
Foto 8. inspre alte zari
Foto 9. Rodnei si cei 3 - Rosu, Ineut si Ineu
Foto 10. De Craciun
Foto 11. inspre Ilve
Foto 12. inspre Nasaud
Foto 13. tehnologie la inaltime
Foto 14. inspre Suhard
Foto 15. Lacul Colibita
Foto 16. Inspre Bistrita
Foto 17. Heniu Mic
Foto 18. traseu de creasta
Foto 19. poza de grup
Foto 20. inspre Muntii Calimani
Foto 21. Vf. Inaut in dr si Vf. Ineu in stanga
De pe Vf. Heniu Mare am hotarat sa urmam cararile ce duc inspre Heniu Mic (1531 m). La inceput totul pare ok, se merge prin padure pe carare, foarte frumos traseul insa la un moment dat esti nevoie sa iti faci tu carare printre cazaturile de brad. Traseul tine in mare partea creasta pana pe Heniu Mic, unde daca ajungeti trebuie sa dati de o cruce (vezi Foto 22). De pe Heniu Mic insa a inceput adevarata aventura, de aici si pana la prima carare adevarata am avut de trecut printr-o padure de brad de care sincer am crezut ca nu mai scap, plus ca am luat-o si oblu la vale ceea ce ne-a ingreunat un pic drumul. Odata ajunsi la carare totul a fost clar si desi nu mai aveam foarte mult de mers avem norocul si ne prinde si ploaia. Ne luam pelerinele si inaintam cum putem prin ploaie iar la prima casa ne si adapostim. Domnul Costel hotaraste sa plece dupa masina, noi am coborat mult mai in vale de baza releului unde am lasat masina, iar noi ramanem pe loc si asteptam atata oprirea ploii cat si sosirea masinii.
Cand aproape s-a oprit si ploaia ne soseste si masina, ne imbarcam, din pacate suntem nevoiti sa lasam cainele acolo desi initial daduse semne ca ar vrea sa se urce in masina si in cateva minute suntem la locul de unde am pornit.
A fost o tura foarte faina si era pacat sa nu rememorez cu voi cateva din gandurile de atunci. Poate o sa faceti si voi o tura pe Heniu si de ce nu veti urma in mare parte acelasi traseu, parerea mea ca merita.
Pana la urmatoarea revedere va doresc sa aveti parte de cat mai multe drumetii bine gandite.
Foto 22. crucea de pe Heniu Mic
Foto 23. un ultim gand mai am de spus.
Foto 24. catelul plimbaret
Foto 25. valea Bargaului
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu