Pagini

8 iulie 2013

Weekend prelungit in Muntii Retezat (15 - 16 iunie 2013) "Sa cantam romante cu parfum de rododendron pe taramul fermecat, cu ochi albastri."

Nu pot sa cred ca a trecut mai bine de o luna de cand am luat primul contact cu Muntii Retezat si inca nu am apucat sa scriu absolut nici o propozitie pe blog, sa insir margele de cuvinte despre frumusetea acestor munti. Am fost multi, vremea a tinut cu noi pana am ajuns la Lacul Bucura unde am campat, atmosfera placuta, capre negre inspre Vf. Retezat de altfel o alta premiera personala, multe feţe noi, etc... ce mai: Superbie in Retezat.
Chiar daca am lasat sa se asterne praful peste amintirile atat de frumos intiparite, astazi scutur acest praf si incerc pe cat posibil sa va infloresc ale voastre suflete.

Pentru inceput tin sa il felicit pe organizatorul turei pentru curajul de a aduna laolalta atata suflet de om, nu este usor sa mergi cu mai bine de 25 de oameni pe munte, atatia cati am fost noi in acel weekend. Intr-un grup asa mare se pot intampla multe si marunte. Asa zisele "probleme" incep inca de la inceput cand trebuie sa te asguri ca toata lumea ajunge in siguranta la locul intalnirii, mai ales cand multi din cei prezenti au venit mai din toate colturile tarii. A fost o diversitate de oameni. A fost prima mea tura cu 90% oameni din sud.
Pentru vineri seara ne-am cazat cei mai multi la cort langa Cabana Soarelui undeva la iesire din Nucsoara, de unde sambata dimineata ne-am deplasat cu masinile circa 3 km pana in zona Carnic. Drumul nostru fara a depune cel mai mic efort s-a incheiat aici si undeva in jurul orei 9 inaintam inca somnorosi inspre culmi mult mai inalte. Cei veniti de sambata dimineata ne-au asteptat la Cascada Lolaia pe care de altfel o si vizitam.

Traseul propus de organizator pentru ziua de sambata: Ohaba de sub Piatra – Nucsoara (drum rutier aprox. 10 km, aprox. 3h) – Cab. Carnic (BA-banda albastra, aprox. 1h) – Cabana Gentiana (BA, aprox. 2h) – Curmatura Bucurei - Lacul Bucura (BA, aprox. 3 h) – Timp total estimativ 10 -12h si cam atata a fost poate si mai bine cu tot cu pauzele lungi si dese calea marilor succese.Traseul acesta urca pe Valea Pietrele. 

Foto 1. natura moarta

Foto 2. zumzetul apelor


Foto 3. inaintam cu spor

Foto 4. inspre Gentiana, pe la Pietrele urma sa trecem duminica

Inca de la intrarea in parc am fost urmariti de unul din administratorul parcului si opriti pentru a platii taxa de 5 lei aferenta intrarii pe cale legala in parc. Inaintam mai cu spor pe drumul forestier care pare ca nu se mai termina si dupa cativa km buni lasam in dreapta drumul forestier, trecem paraul peste un pod si ne inscriem pe o carare prin padure. Pana la Gentiana nu scapam de padure dar nici de pietrele care se pare sunt peste tot si sunt specificul zonei. De asemenea si raurile au un debit foarte mare din cauza topirii zapezilor si a ploilor din ultima vreme care deocamdata pe noi ne ocolesc. 
Cabana Gentiana este o cabana de munte situata la 1670 m alt. care, din cate am observat este o cabana curata cu conditii foarte bune de cazare, priciuri foarte faine. Totusi este o cabana de munte unde conditiile sunt specifice. Nu va asteptati la lux, aviz amatorilor. La Gentiana  luam si noi prima masa mai serioasa dupa cea de dimineata. Cei mai bogatani dintre cei bogatani isi mai permit luxul sa isi cumpere si cate un ceai. Tot aici la Gentiana un pic mai sus de cabana gasim si un monument pe care sun inscrise tot felul de placute cu numele unor oameni fie care au cazut prada acestor munti fie care si-au petrecut mare parte din viata pe la cabana si nu numai.

Foto 5. ape mai putin tulburi


Foto 6. Cabana Gentiana

De la Gentiana si pana la primul contact cu varfurile de peste 2400 de m din Retezat nu mai este cale lunga, de asemenea pana la Taul Pietrele traseul este destul de accesibil si celor mai putin experimentati. Am intalnit in drumul nostru un grup de elevi care au ramas foarte uimiti la aparitia noastra. Partea nasoala incepe de la Taul Pietrele si pana in Curmatura Bucurei, zona fiind foarte expusa si oricand se poate ivi vre-o avalansa de bolovani.Inaintam cu grija si iata-ne ajunsi in Curmatura Bucurei de unde zarim Lacul Bucura cel mai mare lac glaciar din Romania cu o suprafata de 8,90 ha, lungimea de 550 m și lățimea medie de 160 m, perimetrul de circa 1390 m. Se afla in caldarea Bucura, sub Vf. Peleaga si Saua Bucurei, fiind orientat in directia nord - sud, la altitudinea de 2040 m.
Facem poza de grup si ne grabim sa ajungem cat mai repede in zona de campare unde mai sunt corturi dar si locuri de corturi cate vrei deoarece vremea incepe incetu cu incetu sa se strice iar cei cativa nori adunati nu aduc decat ploaie. Asta se intampla exact dupa ce terminam de montat corturile, ploaia se porneste iar noi nemaivand ce face ne adapostim repede in corturi asteptand sa treaca. Cei mai vitezi dintre vitezi vroiau sa faca o tura si pana pe Vf. Judele insa din cauza ploii au cam renuntat. Ploaia nu a tinut foarte mult insa a fost bine venita, ne-am mai odihnit si noi nitel oasele. Programul in continuare a fost benevol, fiecare a mai stat ba de povesti, ba sa mai plimbat numa sa nu stea degeaba. Noaptea a trecut destul de repede si iata-ne in a treia zi oficiala de tura, a doua de drumetie.

Foto 7. Varful Bucura II


 Foto 8. zoom maxim

Foto 9. pe Varful Bucura II

Foto 10. gasca se odihneste

Foto 11. rododendron de Retezat



Foto 12. oglindire aproape perfecta


Foto 13. inspre Curmatura Bucurei


Foto 14. banda rosie

Foto 15. Valea Pietrele

Foto 16. Lacul Bucura

Foto 17. inspre Retezatul Mic

Foto 18. zona de campare

Foto 19. ceturi


Foto 20. verde crud


Foto 21. marcaje in Retezat

Foto 22. duminica dis de dimineata


Duminica dimineata trezirea nu e grea insa intotdeauna gandul ca trebuie sa te desparti de aceste locuri este partea care iti da fiori. De asemenea intotdeauna iti promiti ca, candva vei mai revenii pe aceste carari de munte. 
Dupa poza de grup (ultima fotografie) nu mai zabovim foarte mult, si asa suntem in intarziere, si o luam din loc cu un soare puternic deasuprea capului.
Urmam traseul pana la locul unde am lasat masinile: Lacul Bucura - Poarta Bucurei - Saua Retezat - Varful Retezat (pentru cine vrea) - Lacul Stinisoara - Cabana Pietrele - Carnic. Traeul acesta coboara prin Valea Stinisoarei.
Foto 23. alte marcaje in Retezat

Foto 24. Judele

Foto 25. cele mai multe lacuri sunt in Retezat, poza aceasta ne confirma adevarul


Foto 26. numa bun de catarat


Foto 27. inspre Poarta Bucurei

Oboseala cumulata sambata din pacate s-a simtit pentru cativa din colegii de tura si uite asa se pare ca ziua de duminica va fi mult mai lunga decat se parea initial. Desi la munte se merge in ritmul ultimului se pare ca la noi nu prea a functionat, care mai de care au tinut ritmul lor si asa am ajuns sa fim cam rasfirati. Eu vrand neaparat sa urc pe Retezat am cam luat-o in fata cu alti cativa, recunosc nu prea m-am gandit la ceilati. Oricum in Saua Retezat am stat destul de mult timp pana ne-am hotarat ce facem. Pana sa ajungem in Saua Retezat zarim o capra neagra care sta neclintita pentru cateva fotografii. Norocul nostru nu s-a oprit tocmai aici si cum urcam noi inspre Varful Retezat ni se arata a doua capra neagra mult mai aproape decat prima. Pentru mine e o premiera. Nu incetez sa fac poze. Cei veniti din spate o cam sperie fara sa vrea si iata ca, capra noastra o ia la fuga si se pierde printre stancarii. Ajungem pe Varful Retezat, cel mai inalt varf atins vreodata de mine unde ii asteptam si pe cei care au mai hotarat sa urce. Dupa poza de grup o luam incetucu la vale, ne intalnim la urcare cu 3 colegi care urcau cam pe buza lor. Era mult prea tarziu sa ii mai asteptam. Din Saua Retezat hotaram sa coboram prin saua de iarna deoarece in Saua Retezat era o cornisa destul de mare pe care era imposibil sa cobori. Ajungem la Lacul Stinisoara unde ne balacim cu picioarele si unde asteptam si restul trupei, mai putin pe cei trei care urcasera pe Retezat.

De la Lacul Stinisoara si pana la Carnic traseul coboara lejer printre jnepeni apoi prin padure pana la Pietrele. De la Pietrele si pana la Carnic in mare parte ne intalnim cu traseul urmat la urcare, iar drumul forestier pare mult mai lung, e din cauza oboselii. Ajung primul la Carnic la ora 17 unde in sfarsit imi trag rasuflarea si ii astept pe restul. Ultimii sosesc dupa doua ore de cand am sosit eu, la ora 19:00. 

Ne luam ramas bun si pornim care cum inspre locurile de bastina. Eu sunt nevoit sa dau un telefon la munca si sa imi fac plan de somn la Cluj. Nu prea aveam cum sa ajung si la Bistrita in aceeasi zi. 

A fost o tura foarte faina pe care m-am doirt-o de mult timp, nu neaparat sa ajung pe acest traseu, visul meu era sa ajung sa fac si munti din Carpatii Meridionali. Sa speram ca nu ma voi oprii aici si vor urma pe rand si alti munti inalti din Meridionali. Doamne Ajuta!

Sper ca v-a placut si pana la urmatoarele ture va doresc Ture Frumoase.

Foto 28. prima capra neagra

Foto 29. capra neagra vazuta in timp ce urcam inspre Varful Retezat




Foto 30. dovezile ca am fost acolo



Foto 31. cornisa din Saua Retezat


Foto 32. Lacul Stinisoara





Foto 33. pozele de grup


2 comentarii:

  1. Foarte frumos descrisa si documentata tura!
    Voi vizita si eu Retezatul saptamana viitoare. Iti mai amintesti cumva cum a fost starea drumului Nucsoara-Carnic? Incerc sa imi dau seama daca are rost sa iau masina, sau sa merg pe varianta microbuz din Ohaba. multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc de trecere. Drumul se prezinta in stare destul de buna si se poate parcurge linistit cu masina cu conditia sa nu fi plouat abundent. Noi am urcat cu masina pana la Carnic, de altfel am scris si in relatare.

    Acuma depinde si de tine daca vrei sau nu sa iti sacrifici masina. Sti cum sunt drumurile forestiere, intotdeauna cu surprize.

    Sa ne auzim cu bine!

    Adrian Hogiu

    RăspundețiȘtergere