Inca un sfarsit de an petrecut pe munte. Pentru acest sfarsit de 2013 am tinut neaparat sa merg in Muntii Rodnei, acei Rodnei care intotdeauna m-au surprins placut.
Zis si facut, asa ca dupa cateva telefoane date de Lusu la Cluj suntem deja 5 colegi de tura gata sa urcam pe Inau (2279 m alt.) din Valea Vinului pe la Muntele Curatel. Insist si eu cu un mesaj si reusesc sa mai conving un prieten sa vina si el. Asadar din Cluj patru persoane si din Bargau doua isi dau intalnire sambata dimineata in Valea Vinului cat de dimineata posibil. Timpul era dusmanul numarul 1 al nostru.
Sambata dimineata nu mai am rabdare si ma trezesc la 5 jumatate, ma pregatesc, intre timp il sun si pe colegu si la ora 7 pornim la drum. Ajungem in Valea Vinului la 8:30, destul de tarziu, la un sfert de ora in spatele celor plecati de la Cluj, unde ii gasesc pe cei patru la Ioji la o cafea. Salutam lumea si in 5 minute ne si vedem urcati in masini si gata de plecare din capatul satului Valea Vinului inspre Saua Curatel pe triunghi rosu. Este ora 9 si o luam incetu cu incetu ca sa ne intram in ritm pe un drumul forestier in usoara urcare. Drumul forestier cativa km buni merge prin padure, dupa care iese la o stana intr-o vale. Ne bucuram ca pana aici soarele este cu noi si ca vremea este numai buna. De la stana colegii care au mai fost in zona au ramas surprinsi de faptul ca intre timp s-a reusit saparea prin munte a unui drum care urca pana in Saua Curatel.
Pana in Saua Curatel nu avem parte de cea mai buna zapada si se pare ca incalzirile din ultima vreme au facut prapad si la altitudini mai mari.
Foto 1. profilul traseului
Foto 2. stana in Rodnei
Foto 3. inspre vale
Foto 4. inspre deal
Foto 5. Refugiul Curatel si conditile de cazare
Ne oprim pentru o mica pauza la refugiu, pentru unii fiind si prima trecere pe aici. De la refugiu marcajul triunghi rosu intersecteaza marcajul bulina albastra care urca din Rodna peste Capul Benesului (1587 m alt.) si continua pana pe Inau. Inca de pe Muntele Curatel suntem intampinati cu o priveliste de vis si nevoiti sa punem la munca aparatele foto. De asemenea ramanem surprinsi inca odata de zapada extrem de mica care lipseste pe anumite portiuni cu desavarsire. Vremea este inca buna si speram sa tina tot asa. Inaintam cu spor si incetu cu incetu castigam altitudine, asa ca de la 1500 de m urcam domol peste Vf. Harosu (1654 m alt.), peste inca un varf fara nume aflat la 1851 m altitudine si ajungem dupa 4 ore si jumatate in Saua cu Lac (2140 m alt.) ca dupa nici 20 de minute reusim sa cucerim si varful Inau, punctul maxim al calatoriei noastre. Vremea s-a inrautatit si porniti cu soare de la Curatel ajungem cu ceata si vant puternic pe Inau, ceata si vant de care nu scapam decat in Tarnita lui Putredu (1959 m alt.) de unde....imediat si povestea.
Foto 6. rasfirati pe Muntele Curatel
Foto 7. vine primavara!?
Foto 8. Amplitudine
Foto 9. Varful Rosu (2113 m alt.)
Foto 10. Varful Corongisu (1987 m alt.)
Foto 11. montaniard vesel
Foto 12. bucuria sufletului
Foto 13. pe Corongis ceva mai multa zapada
Nu zabovim foarte mult pe Inau deoarece nu avem vizibilitate si vantul bate prea tare, asa ca o luam incetu la vale. In Saua cu Lac hotaram sa nu ne intoarcem pe acelasi traseu si sa urmam marcajul banda rosie, pe creasta, pe Coasta Neteda pana in Tarnita lui Putredu de unde sa urmam marcajul triunghi albastru care coboara pe Muntele Cisa prin drumul forestier Izvorul Rosu ce duce pana in Valea Vinului.
Plecam la ora 14:00 din Saua cu Lac si cu 3 ore de lumina ramase suntem constienti ca vom inainte si pe frontale. Important era sa ajungem pe lumina in Tarnita lui Putredu pentru ca, Coasta Neteda e una din bucatile din creasta Rodnei care iti da pe anumite portiuni senzatia de moarte si mai ales acuma iarna, iar cu vant si ceata e si mai periculos asa cum am avut noi norocul sa prindem. Pe creasta zapada e ceva mai mare si inaintam cu grija. Ajungem cu bine in Tarnita lui Putredu de unde o luam usor la vale si cand sa intram in padure unde dam de un drum forestier suntem nevoiti sa pornim frontalele. Pe zapada de pe drum cateva animale salbatice si-au lasat amprenta si incetu cu incetu identificam urmele unor mistreti, caprioare si Lusu ne informeaza ca in creasta a vazut urme de urs.
Din Tarnita lui Putredu Dumnezeu parca si-a pus ce e mai fain in cateva minute, minute in care ne-am bucurat sufletele cu un apus fantastic peste Varful Corongisu si cireasa de pe tort a fost ca s-a si deschis inspre Inau. Foarte frumoase aceste clipe pe care nu ai cum sa le uiti. Inca odata Rodnei m-au surprins placut.
Poza de grup de pe Vf. Inau...foto by Florin Chircu
Foto 14. Coasta Neteda in ceata
Foto 15. s-au deschis cerurile inspre Inau
Foto 16. soare tarziu
Foto 17. o parte din trupa
Foto 18. inspre Gargalau
Foto 18. ne jucam putin cu soarele
Foto 19. Apus peste Varful Corongisu
Foto 20. efecte speciale
Foto 21. Muntele este frumos si la frontala
Obositi dar incarcati sufleteste ajungem la ora 19:00 in Valea Vinului. Soferii mai au de mers un km dupa masini, noi ca sa nu inghetam o luam incetu la vale pe ulita satului si cand ajungem la Ioji ajung si ei cu masinile. Ioji ne serveste cu ceva bun si un pic de apa de borcut dupa care ne luam la revedere si plecam inspre casa.
P.S: Daca ajungeti in Valea Vinului intrebati de Ioji, lucreaza la Salvamont si se ocupa de refugiul Curatel si nu numai. De asemenea la el gasiti si adapost in caz de ploaie sau alte necesitati.
In cele doua ore prin noapte am avut parte de un cer superb si senzatia de a merge cu ochii inchisi.
An Nou Fericit dragilor si sa ne vedem cu bine pe munte in noul an.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu