Pagini

13 august 2011

Tură în Munţii Bârgăului-Vf. Miroslava(6 august 2011)


Vf. Miroslava zis şi Oala sau Gogoaşa, cu ai săi 1605 m este al doilea vârf ca mărime din Munţii Bârgăului. Traseul parcus de noi sămbăta trecută este unul destul de uşor, un traseu care nu îţi solicită prea mult părţile componente ale corpului, poate doar dacă nu mergi pe munte foarte des. De asemenea timpul de parcurgere este relativ redus, plecare la ora 7:30 şi ne-am întors undeva pe la ora 14:30 cu tot cu popasuri.

 Traseul parcurs


Hike route 1220278 - powered by Wandermap 

Plecăm la ora 7:45 din Prundu-Bârgăului cu maşina şi nu ne oprim până la ieşirea din satul Tureac( intrare în Mureşenii Bârgăului), de unde părăsim DN17 şi facem stânga pe un drum de ţară. Lăsăm maşina la aprox. 3 km de la şoseaua principală, după care ne continuăm traseul pe jos până la lacul de sub poalele Miroslavei.

Foto 1. Lacul + valea Bârgăului   
 
 De aici drumul nostru o ia pe nişte cărări întortochiate care ne scot la marginea unei păduri unde ne întâlnim cu un localnic care era în căutare de ciuperci şi pe care bineînţeles îl întrebăm pe unde să o luăm. Localnicul stăpan pe sine ne explică cu lux de amănunt fiecare cărare pe care trebuie să mergem şi ne şi arată locul de intrare în pădure de unde mai apoi ieşim într-o primă poiană, după care o ţinem tot în sus, nici stânga nici dreapta, ca pe urmă să intrăm într-o altă zonă umbroasă care ne scoate în Poiana Făgeţel
.
 Foto 2. Luminiţa de la capătul pădurii   
 
O poiană imensă ca şi întindere care îţi oferă o panoramă deosebită asupra Bârgaielor. Aici facem un prim popas mai serios, încercănd să identificăm superbii munţi care ni se arată. 
 
 
 Foto 3. Întinsa zonă a văii Bârgăului 

Foto 4. Atat de singur
 
Pe măsură ce urcăm ni se deschid în faţă noi orizonturi(Rodnei, Suhard, lacul de la poalele muntelui şi bineînţeles releul de pe Vf. Heniu). După o masă copioasă ne delectăm cu câteva afine şi un piculeţ de zmeură, ca mai apoi să o luăm încetu cu încetu spre punctul final. Din păcate de pe cel mai înalt punct al Miroslavei nu prea ai ce vedea deoarece zona este împădurită. Miroslava are de fapt 2 vărfuri, noi urcând până pe primul(la aprox 1504 m), pe cel de-al doilea am renunţat să mai urcăm(la cei 1605 m) din cauza numeroşilor arbuşti căzuţi care şi aşa ne-au dat destule bătăi de cap.

 Foto 5. Casă părăsită din Poiana Făgeţel

 Foto 6. Tinereţe

 Foto 7. Muncelul, Heniul Mic şi Heniul Mare

Foto 8. înspre Rodnei şi Suhard

 
Foto 9. Miroslava 

Foto 10. Mirific

 Foto 11. Poiana Făgeţel

 Foto 12. Cai în Poiana Făgeţel

 Foto 13. Miroslava

Foto 14. Anotimpuri

După o serie de poze ne întoarcem bucuroşi la maşină şi pornim încet spre case.
   
La ture cât mai frumoase.

Un comentariu: